IP telefon hálózatok kiépítése, üzemeltetése

Napjainkra a vezetékes telefónia nemhogy elérte határait, már-már elavultnak számít. A “régi” telefonközpontok limitált képességeik miatt lassan kikerülnek a forgalomból, helyüket a számítógépes hálózatok felhasználásával digitális telefonhálózat veszi át.

Az IP telefónia rendkívül sok extra szolgáltatást tud, a rendes vezetékes telefnáláson kívül. Egyrészt mára léteznek hazánkban is olyan telefonszolgáltatók, akik kizárólag ip telefonnal foglalkoznak, de a fenti technológia segítségével akár azt is megoldhatjuk, hogy minden ügyfelünket a lehető legjobb tarifával hívjuk, legyen az vonalas, mobil, vagy külföldi hívószám.

A technológia használatához nem szükséges hatalmas anyagi beruházás, vagy az infrastruktúra jelentős átalakítása, mivel a már meglévő számítógépes hálózat felhasználásával kialakíthatóak a mellékek. Természetesen nagyobb mellékszám esetén célszerű saját telefonközpontot fentartani, mely szintén nem speciális hardware, akár egy kiöregedett mezei pc (vagy virtuális szerver) is elláthatja ezt a feladatot.

A VOIP szolgáltatást az arra alkalmas telefonkészülékkel, a hagyományos analóg készülékkel és átalakítóval, vagy számítógépre, okostelefonra telepített szoftveres klienssel is használhatjuk.